€ 45,00
Dit tweede deel van "Schotland aan de Seine" gaat dieper in op de Gezellengraad van de Aloude & Aangenomen Schotse Ritus.
Oorspronkelijk waren er slechts twee graden: Leerling en Gezel. De rijkdom aan kennis in de gezellengraad werd later erkend als een potentieel eindpunt van spirituele zoektochten. In de AASR wordt de gezellengraad echter niet simpelweg gezien als een tussenstop, maar als een cruciaal onderdeel van het initiatieke parcours
Sommigen suggereren dat de speculatieve vrijmetselarij afstamt van de Compagnonnage, maar dit wordt betwist vanwege het strikt spirituele karakter van de vrijmetselarij. Rituelen refereren vaak naar de Opperbouwheer des Heelals, waarvan de interpretatie kan verschillen tussen culturen en individuen. Het benadrukt dat Vrijmetselaars universeel opereren, ongeacht specifieke rituelen. Vrijmetselarij wordt voornamelijk gezien als een spiritueel domein waarin symbolen en gereedschap worden gebruikt om concepten te communiceren die buiten de waarneming van onze vijf zintuigen vallen.
Dit deel van Schotland aan de Seine biedt een diepgaande verkenning van de gezellengraad, de getallensymboliek en universele concepten binnen de Vrijmetselarij. Het breidt ook de kennis uit die in deel I van "Schotland aan de Seine" is gepresenteerd en voegt nieuwe inzichten toe die relevant zijn voor alle vrijmetselaars, ongeacht hun graad of ritus.
De auteur, Maurits Frooninckx, werd ingewijd in 1976 en zal zijn hele maçonnieke leven in de AASR arbeiden. In 1979 vangt hij de perfectiegraden aan om in 2004 de 33ste graad te bereiken. Maurits heeft talrijke functies opgenomen en elk korps waar hij lid van was ook effectief voorgezeten. Ook in het buitenland heeft Maurits heel wat arbeid verricht in Franse werkplaatsen. In 2008 werd hij Grootbibliothecaris en in 2014 lid van de ritualencommissie van de RGLB Hij was ook Grootkanselier Secretaris Generaal van de Opperraad voor België (tot 2021), nu is hij Zeer Machtig Soeverein Grootcommandeur honoris causa binnen de Opperraad voor België.