Madrid, Londen, Parijs … en onze eigen hoofdstad, 22 maart 2016 – de aanslagen in het hart van België en van Europa. Het veiligheidsbeleid staat op scherp en we beroepen ons voor het eerst in lange tijd opnieuw op ‘normen en waarden’, op de traditie van ‘de Verlichting’ en op ‘de moderniteit’. Maar weinigen benoemen de beginselen van de grote verlichte denkers en de betekenis die ze vandaag hebben voor moderne samenlevingen: het belang van democratie en rechtsstaat, van universele rechten en plichten.
Het debat lijkt soms stuurloos. Toch gaat het om de grondslagen van een moderne democratie die rust op juridisch geordend gezag dat vertrekt vanuit rechten en vrijheden van zijn burgers en verantwoordingsplicht van autoriteiten. Waarin veel plaats is voor de fundamentele vrijheid van mening en van godsdienst, maar ook beperkingen. Nu we geen homogene samenleving meer zijn, wordt samenleven op de proef gesteld. We vergaten werk te maken van burgerschap als attitude en verzeilden te vaak in
wij-zijstandpunten.
Dit boek bundelt essays van uiteenlopende hedendaagse publicisten en overstijgt die retoriek. Het duidt de basisbeginselen van onze samenleving opnieuw en toont de meerwaarde ervan voor de maatschappij én voor de burgers aan. Voor álle burgers – zonder enig onderscheid.
De Verlichting uit evenwicht?
Over normen en waarden, vrije meningsuiting en dominante religies
Antwerpen, Itinera Van Halewijck, 2016.
Prijs: €22.50
Prijs: €22.50
ISBN: 978-94-6131-509-0
Publicatiedatum: juni 2016
Zie ook Tinneke Beeckman
Recensie door Dirk Verhofstadt